• Контакты
  • О нас
  • Конфиденциальность
ТРК
  • Головна сторінка
  • Категорії
    • Люди
    • Бурчалки
    • Агросфера
    • Події
  • Паспорт села
  • Новини
  • Архіви
  • Оформить подписку
  • Форум
  • О нас
    • Контакти

Смачного дня!

ТРК Редакція/27 Sep, 16/18/0
кулінарія

Домашній хліб без дріжджів

Випікання хліба – здавна майже сакральне дійство. Коли як не восени, у врожайну пору, дозріти до цього досвіду і спробувати приготувати хліб власноруч, наповнюючи оселю неповторним і затишним ароматом гарячого короваю?

Домашній хліб

Домашній хліб

Для хліба без дріжджів треба приготувати закваску. Для цього найкраще підходить житнє борошно, в якому збережені всі корисні речовини.

Закваска

1 день: 100 г житнього борошна змішуємо з чистою водою до консистенції густої сметани, накриваємо вологою тканиною і ставимо в тепле місце без протягів.

2 день: На заквасці повинні з’явитися пухирці. Якщо їх небагато, нічого страшного. Тепер закваску потрібно підгодувати. Досипаємо 100 г борошна і доливаємо води, щоб знову вийшла консистенція густої сметани. Знову залишаємо в теплому місці.

3 день: Закваска виросла і має пінисту структуру. Знову додаємо 100 г борошна і води і залишаємо в теплому місці.

За добу закваска готова до використання. Ділимо її навпіл, одну частину кладемо в баночку і накриваємо рушником або кришкою з дірочками, щоб дихала, і ставимо в холодильник. Іншу частину використовуємо для випічки хліба.

Для приготування тіста і для випічки хліба потрібна деяка вправність. Але найголовніше – хліб потрібно готувати в хорошому настрої, інакше нічого не вийде.

Опара

Домашній хліб готується на опарі – це дозволяє живим дріжджам в заквасці набрати силу. Один стакан закваски приблизно дорівнює 40 г пресованих дріжджів (або 1,5 ст.л. сухих). Склянку закваски вилити в широку посудину, додати 350-500 мл теплої води, розмішати і всипати стільки просіяного борошна, щоб вийшло рідке тісто консистенції густої сметани. Накрити рушником і поставити в тепле місце на ніч.

Тісто

З ранку замішуємо тісто. Опара за ніч повинна добре «погуляти», піднятися вдвічі й встигнути опуститися. В ½ склянки теплої води розмішати 1 ст.л. меду і 1 ч.л. солі (пропорції приблизні, їх можна змінювати), додати в опару, добре розмішати. Потім додаємо наповнювачі і спеції: висівки (приблизно півсклянки), ½ ч.л. меленої гвоздики, коріандр на кінчику ножа, 1 ч.л. мускатного горіха, 2-3 ст.л нерафінованої олії. Можна додати насіння, горіхи, насіння льону, вівсяні пластівці – на будь-який смак. Все перемішуємо і всипаємо просіяне житнє борошно – стільки, щоб у тісті стояла ложка, тобто повинно вийти густе тісто. Потім на стіл насипаємо пшеничне борошно, вивалюємо тісто, присипаємо зверху борошном і починаємо його розминати і складати. Не місити, а розминати, посипаючи борошном, щоб не липли руки, і складати конвертом. Розминаємо і знову складаємо. Присипаємо борошном, але багато борошна додавати не треба.

Тісто має бути сухим зверху і липким всередині. Житнє тісто завжди липке, тому орієнтуйтеся на його зовнішній шар. Тільки-но тісто можна тримати в руках, розминаємо його, складаємо куточки, формуючи кулю. Потім беремо тісто в руки і робимо кулю з тіста, струшуючи зайву муку і підвертаючи тісто всередину кулі. Викладаємо тісто в пательню або чавунну каструлю, змащену маслом, і залишаємо в теплому місці. Поверхню буханки можна скропити водою і посипати насінням кунжуту. Тісто підходить 1-3 години.

Випічка хліба

Випікаємо хліб у духівці при температурі 220-230ºС, «з парою» – тобто на дно духівки треба поставити миску з водою. Перші 20 хвилин дверцята не відчиняти! Хліб випікається 40-60 хвилин, у залежності від величини. Готовий хліб загорнути в рушник і залишити на добу – це обов’язково. Правильно випечений хліб при постукуванні по скоринці видає дзвінкий звук, а м’якуш при стисканні повністю розправляється.

 

Італійська паста з підливою

Смачного дня!

27 Sep, 16

Related Posts

80_na_puti_v_es_6
Економіка

На шляху до ЄС

Отруйні гриби
Без рубрики

Лихо сезону

Пара похилого віку
Події

Турбота

ТРК Редакція

Напишіть відгук Скасувати відповідь

Пошук

Останні події

80_na_puti_v_es_6
Економіка

На шляху до ЄС

by ТРК Редакція/20/15 Oct, 16
Отруйні гриби

Лихо сезону

14 Oct, 16
Пара похилого віку

Турбота

14 Oct, 16

Свіжі записи

  • На шляху до ЄС 15 Жовтня, 2016
  • Лихо сезону 14 Жовтня, 2016
  • Турбота 14 Жовтня, 2016
  • Позиція депутата 13 Жовтня, 2016
  • Від усього серця! 12 Жовтня, 2016

Категорії

Популярні

день міста Новомосковська
Події

Розіграш призів!

толстиков николай
Історія

Епопея роду Толстикових

66_забота_6
Економіка

Кури замість страусів?

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Люди

Повертайтесь живими!

Головне меню

  • Головна сторінка
  • Категорії
    • Люди
    • Бурчалки
    • Агросфера
    • Події
  • Паспорт села
  • Новини
  • Архіви
  • Оформить подписку
  • Форум
  • О нас
    • Контакти

Архiви

Реклама

О нас

Для нас Рідний край - це, перш за все своя, рідна земля, рідне село. Та найбільш важливі - люди, що живуть поруч. Наше видання присвячено чудовим людям нашого краю, що своєю щоденною працею вкладаюсь сили та частку душі у розвиток нашої країни.

Цікаві новини

80_na_puti_v_es_6

На шляху до ЄС

15 Oct, 16
Отруйні гриби

Лихо сезону

14 Oct, 16
Пара похилого віку

Турбота

14 Oct, 16
Народний депутат Вадим Нестеренко

Позиція депутата

13 Oct, 16

Є цікавинки? Напишіть нам!

ТРК

WebFox Desing Studio © 2016.

  • Головна
  • Контакты
  • О нас