Молодіжні шахи завойовують Новомосковщину

Ще в 2001 році  відділом освіти Новомосковської райдержадміністрації до штату Центру науково-технічної творчості учнівської молоді було введено керівника шахового гуртка Миколу Котляра. Завдяки його наполегливості в 2002 році до графіка спартакіади району були включені змагання з шахів. Тоді в першості взяло участь 14 команд середніх шкіл району, наступного року – 22 команди, а в 2004 році вже 24 команди (72 учасники).

Нині шахи набувають дедалі більшої популярності. Відбувається активне впровадження в практичну підготовку шахістів інноваційних технологій для досягнення й підтримання високого рівня майстерності гри відповідно до мотивації та індивідуальних особливостей. З 2010 року покладено початок особистих районних змагань і кубок Миколи Котляра серед хлопців і дівчат.

Три роки тому змінено форму проведення змагань, а саме – три вікові групи серед хлопців( 9-11класи, 6-8 класи, молодші класи) та дві вікові групи серед дівчат (8-11класи, молодші класи).

Загалом, робота з популяризації шахів дає свої результати. З 2009 року збірна команда юних шахістів району – постійний призер обласних спартакіад (2009 рік – ІІІ місце з 12 команд, а в останні роки – І та ІІ місця).

Експериментальні дослідження дозволили зробити висновки, що шахова гра може зайняти певне місце в педагогічному процесі, оскільки вон вчить логічно мислити, запам’ятовувати, зрівнювати та передбачати результат.

Ще в 2011 році Кабмін прийняв рішення, вважати 20 липня Днем шахів в Україні. Тож нехай гуртує навколо себе юних шахістів кубок Миколи Котляра, і в добрий путь!

Методист Центру творчості Любов ГЕРАСИМЕНКО

Поіменно

В особистих змаганнях 21 березня 2017 року взяли участь 53 учасники з 13 шкіл району. Переможцями стали вихованці Центру творчості:

  • Бакатов Дмитро (Губиниська ЗОШ №2),
  • Кремсенко Станіслав та Сорока Тихін (Губиниська ЗОШ№1).

Серед дівчат

  • Слабоспицька Вікторія (Миколаївська ЗОШ),
  • Левицька Лада (Всесвятський НВК).

Серед дівчат молодшої групи хотілося б відмітити гру

  • Левицької Лади (не програла жодної гри),
  • Горбаненко Марії (Андріївська ЗОШ) та
  • Касьяненко Ксенії – відповідно ІІ та ІІІ місце.

Немає коментарів

    Залишити коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *