• Домашній хліб
    Домашній хліб
    Домашній хліб

Смачного дня!

Домашній хліб без дріжджів

Випікання хліба – здавна майже сакральне дійство. Коли як не восени, у врожайну пору, дозріти до цього досвіду і спробувати приготувати хліб власноруч, наповнюючи оселю неповторним і затишним ароматом гарячого короваю?

Для хліба без дріжджів треба приготувати закваску. Для цього найкраще підходить житнє борошно, в якому збережені всі корисні речовини.

Закваска

1 день: 100 г житнього борошна змішуємо з чистою водою до консистенції густої сметани, накриваємо вологою тканиною і ставимо в тепле місце без протягів.

2 день: На заквасці повинні з’явитися пухирці. Якщо їх небагато, нічого страшного. Тепер закваску потрібно підгодувати. Досипаємо 100 г борошна і доливаємо води, щоб знову вийшла консистенція густої сметани. Знову залишаємо в теплому місці.

3 день: Закваска виросла і має пінисту структуру. Знову додаємо 100 г борошна і води і залишаємо в теплому місці.

За добу закваска готова до використання. Ділимо її навпіл, одну частину кладемо в баночку і накриваємо рушником або кришкою з дірочками, щоб дихала, і ставимо в холодильник. Іншу частину використовуємо для випічки хліба.

Для приготування тіста і для випічки хліба потрібна деяка вправність. Але найголовніше – хліб потрібно готувати в хорошому настрої, інакше нічого не вийде.

Опара

Домашній хліб готується на опарі – це дозволяє живим дріжджам в заквасці набрати силу. Один стакан закваски приблизно дорівнює 40 г пресованих дріжджів (або 1,5 ст.л. сухих). Склянку закваски вилити в широку посудину, додати 350-500 мл теплої води, розмішати і всипати стільки просіяного борошна, щоб вийшло рідке тісто консистенції густої сметани. Накрити рушником і поставити в тепле місце на ніч.

Тісто

З ранку замішуємо тісто. Опара за ніч повинна добре «погуляти», піднятися вдвічі й встигнути опуститися. В ½ склянки теплої води розмішати 1 ст.л. меду і 1 ч.л. солі (пропорції приблизні, їх можна змінювати), додати в опару, добре розмішати. Потім додаємо наповнювачі і спеції: висівки (приблизно півсклянки), ½ ч.л. меленої гвоздики, коріандр на кінчику ножа, 1 ч.л. мускатного горіха, 2-3 ст.л нерафінованої олії. Можна додати насіння, горіхи, насіння льону, вівсяні пластівці – на будь-який смак. Все перемішуємо і всипаємо просіяне житнє борошно – стільки, щоб у тісті стояла ложка, тобто повинно вийти густе тісто. Потім на стіл насипаємо пшеничне борошно, вивалюємо тісто, присипаємо зверху борошном і починаємо його розминати і складати. Не місити, а розминати, посипаючи борошном, щоб не липли руки, і складати конвертом. Розминаємо і знову складаємо. Присипаємо борошном, але багато борошна додавати не треба.

Тісто має бути сухим зверху і липким всередині. Житнє тісто завжди липке, тому орієнтуйтеся на його зовнішній шар. Тільки-но тісто можна тримати в руках, розминаємо його, складаємо куточки, формуючи кулю. Потім беремо тісто в руки і робимо кулю з тіста, струшуючи зайву муку і підвертаючи тісто всередину кулі. Викладаємо тісто в пательню або чавунну каструлю, змащену маслом, і залишаємо в теплому місці. Поверхню буханки можна скропити водою і посипати насінням кунжуту. Тісто підходить 1-3 години.

Випічка хліба

Випікаємо хліб у духівці при температурі 220-230ºС, «з парою» – тобто на дно духівки треба поставити миску з водою. Перші 20 хвилин дверцята не відчиняти! Хліб випікається 40-60 хвилин, у залежності від величини. Готовий хліб загорнути в рушник і залишити на добу – це обов’язково. Правильно випечений хліб при постукуванні по скоринці видає дзвінкий звук, а м’якуш при стисканні повністю розправляється.

 

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *