• Ripe persimmons and knife.
    Ripe persimmons and knife.

На пiдiвiконнi

Заморський антидепрессант

Зараз на ринках вже з’явилася хурма. Заморський фрукт має не лише апетитний зовнішній вигляд і казковий аромат, але й деякі абсолютно безцінні властивості.

  1. Хурма корисніша за яблука. Вона містить більше натрію, кальцію, марганцю і заліза. А також удвічі більше харчових волокон. Завдяки ним із організму виводяться всі шлаки й токсини.
  2. Хурма містить велику кількість бета-каротину. Його в ній більше, ніж у гарбузі, солодкому перці й томатах, отже хурма корисна для зору та шкіри. А також тим, хто зловживає палінням.
  3. Хурма чудово втамовує голод. До того ж вона низькокалорійна (у 100 г – всього 60-70 ккал). Тому її можна включати до меню тим, хто прагне схуднути.
  4. Хурма багата на вітамін С і може бути смачними ліками від застуди. А наявність калію в плодах сприятливо впливає на роботу серця, судин і нервової системи.
  5. Хурма допомагає боротися з депресією. У хурмі багато магнію, а він допомагає заспокоїти розхитані нерви, а також глюкози і фруктози (джерела гарного настрою).
  6. Незріла хурма має одну досить неприємну особливість – в’яжучий ефект, який обумовлений високим вмістом таніну. Але цього легко позбутися: досить покласти недостиглу хурму в морозильну камеру на кілька годин або на кілька днів у поліетиленовому пакеті разом із яблуками.

Хурма – не просто смачний фрукт. У кулінарії вона відкрита для експериментів! Наприклад, скибочки хурми можна скропити лимонним соком, поперчити, обгорнути смужкою обсмаженого на грилі курячого філе і подати з листом салату. Додавати хурму можна і в овочеві салати – це додасть страві пікантності, зробить смак більш оригінальним, а зовнішній вигляд – яскравим! Більш того, хурму можна і засушити, нарізавши пластинками, і подавати до чаю замість цукерок.

До речі, хурму дуже просто виростити в домашніх умовах. Промийте кісточку, просушіть, покладіть у горщик із землею на глибину 1-2 сантиметри, накрийте целофановою плівкою і поставте в тепле місце. Горщик необхідно періодично провітрювати, воду підливати в міру висихання грунту на 1,5 сантиметра. Насіннячко зійде за 1-2 тижні, тоді целофан можна знімати. Влітку деревце розміщують у світлому безвітряному місці на вулиці, регулярно поливають і обприскують. Підгодовують два рази на місяць мінеральними добривами з низьким вмістом азоту. Взимку хурму утримують у прохолоді (не вище 10 градусів); грунт необхідно періодично зволожувати м’якою водою кімнатної температури. Плодоносити цей самосад почне на 6-й рік. Зате потім з’явиться можливість постійно ласувати чудовим заморським фруктом.

Даша ДАЧНИЦЯ

Tags :

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *