Думка експерта

Підвищити якість зерна!

Саме це має зробити Україна, щоб зайняти гідну нішу на світовому ринку

Ані для кого не секрет, що, щоб зерно було якісним, потрібен якісний посівний матеріал: першої або другої репродукції. Українські виробники, через бідність або через відсутність кваліфікації, часто сіють що попало, на відміну від французьких чи американських фермерів. У цих країнах, якщо ти не купив високопродуктивні, спеціальним чином оброблені насіння, то взагалі не маєш права сіяти. Нічого, так би мовити, всяким «непотребом» гектари дорогоцінної землі займати. Але проблема не лише в якості посівного матеріалу.

Хвороби і шкідники на полях – це лихо, з яким потрібно боротися систематично і по всій території України, – вважає Президент Української зернової асоціації Володимир Клименко. А для цього, за його словами, необхідне створення програм державно-приватного партнерства.

Наприклад, зараз у деяких регіонах України з’явилася така хвороба як головешка (грибкове ураження колосків – Ред.), яка вражає зерно, і для того, щоб із нею боротися, потрібно, щоб усі українські підприємства виконували належні технологічні вимоги. Але вони, на жаль їх не виконують.

Втім, Міжнародна фінансова корпорація (МФК) вже взялася за пілотний проект щодо поліпшення якості українського зерна. Він полягає у створенні в окремих областях країни спеціальних робочих груп, які вживатимуть усі необхідні для цього заходи.

Тетяна СОКОЛОВА

До речі

Багато регіонів України вражені амброзією. Для перемоги над нею, на думку експертів, необхідно як мінімум чотири роки. Але прибирати амброзію з полів має кожне господарство. Інакше насіння цього бур’яну переносяться вітром на вже оброблені ділянки та зараження відбувається знову. Для вирішення цієї проблеми також потрібні програми державно-приватного партнерства і, звичайно ж, підтримка з боку агробізнесу.

Tags :

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *