• час чистити димарі

Чистимо димар

Чистити його необхідно двічі на рік. Варіантів того, як саме це зробити, – багато

Якщо димар починає заростати сажею, це легко визначити. Білий і прозорий дим – свідчить про чистий димар. Якщо ж дим темного кольору та доволі густий, то це означає, що у відвідному каналі накопичилася значна кількість сажі. Також, якщо все в порядку, полум’я в печі буде злегка помаранчевим, а коли відтінок починає ставати насиченішим, то це теж знак, що настав час чистити димар.

Отже, народні засоби

Жменьку кам’яної солі додають до дров, які знаходяться на стадії горіння. За допомогою солі накопичення сажі в димарі проходить не так інтенсивно.

Більший результат дає картопля, нарізана шматочками або її лушпиння. В ній багато крохмалю, який після горіння, піднімаючись, розм’якшує сажу, і вона виходить із димаря.

Також можна використовувати осикові дрова. Щоправда, цей метод є досить небезпечним – при вигорянні цих дров температура цегли сильно підніметься, і сажа просто згорить, погрожуючи розвалити не дуже міцний димар.

Механічний спосіб очищення

Аби сажа не потрапила у приміщення, всі отвори для прочищення щільно зачиняються. На дверцята топки можна навісити вологу матерію. Для роботи обирайте погожий день.

Якщо наріст сажі на стінках не перевищує 2 мм, чистку бажано відкласти на більш пізній термін, або застосувати один із народних методів. Обов’язково перевірити трубу на будь-які засмічуючі предмети та видалити їх.

Якщо шар сажі щільний, його димар спочатку потрібно почистити скребком. Після цього настає черга щітки або йоржика.

При виявленні в каналі перешкоди застосовується спеціальне ядро, яке являє собою зафіксовану на тросі важку кулю з металу. При кидку вниз ядро не повинно зачепити цегляних стін. В якості грузила ядро також можна прикріпити до щітки або йоржика – так легше буде працювати.

Категорично не рекомендують застосовувати для чищення гантель або гирю. Оскільки в цих предметів центр тяжіння не зафіксований по центру, вони можуть при спуску поміняти координацію та застрягти в трубі.

Слідом за тим, як димар буде почищений, відкриваються всі отвори для очищення і з них збирається бруд і сажа. Після цього потрібно почистити піддувало й топку. Відкриті каміни, в яких димарі є прямими, можна чистити одночасно з обох боків – як зверху, так і знизу.

Василь ДОМОВИЙ

Профілактика

До печі не треба засовувати предмети побутового сміття, пакети з поліетилену або пластикові пляшки. При згорянні всі ці предмети виділяють багато сажі. На кількість утвореної сажі також впливає якість полін. Не рекомендується топити піч деревиною смолянистих дерев: ялини чи сосни. Небажано застосовувати для топки сирий матеріал.

Tags :

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *