Хто придумав консервацію

Гадаєте, ваша бабуся? Ні, француз Ніколя Аппер. У 1795 році командування французької армії запропонувало нагороду в 12 000 франків за винахід ефективного методу зберігання продуктів. Майже 10 років кондитер Ніколя Аппер працював над цим питанням і, нарешті, в 1804 році придумав спосіб консервування. За 5 років Ніколя Аппер представив свій метод на суд спеціальної комісії, та досліди довели, що протягом 8 місяців прекрасно збереглися: м’ясо з підливою, міцний бульйон, молоко, зелений горошок, боби, вишні та абрикоси. В 1810 році Аппер випускає книгу про консервацію, а також отримує довгоочікуваний приз в 12 000 франків з рук Наполеона Бонапарта.

Метод Аппера досить простий: потрібно помістити продукти в банку, щільно її закрити і кип’ятити в солоній воді від 30 хвилин до 4 годин залежно від вмісту банки. Цей невигадливий метод збереження продуктів швидко поширився по Європі, вдосконалювався, а консерви стали основою раціону моряків і військових.

Тетяна СОКОЛОВА

Tags :

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *