Фіолетовий томат

В Науково-дослідному інституті Вайцманна (Ізраїль) синтезували фіолетову картоплю і томати. Насичений колір овочі отримали завдяки пігменту беталіну, який є основою натуральних харчових барвників.

Навіщо томатам фіолетовий колір, пояснив професор Асаф Аароне, один із керівників проекту.

– Беталін захищає рослини від сірої цвілі, яка щорічно призводить до втрат врожаю на мільярд доларів. А за результатами наших досліджень, модифіковані рослини протистоять цьому грибку на 90% краще.

Фіолетовий пігмент вчені отримали з плодів кактуса, квітів та овочів. Потім визначили потрібний ген та адаптували його до нових рослин. Експеримент вийшов вдалим: фіолетовий колір отримали тільки плоди, а листя звичного нам зеленого кольору не втратили.

Тетяна СОКОЛОВА

Tags :

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *