Тримай напоготові

Сьогодні ми пропонуємо вам не рецепт конкретної страви, а кілька цікавих заготовок (для супу, для других страв і для десертів), які корисно мати під рукою при приготуванні найрізноманітніших страв.

Концентрат овочевого бульйону

Інгредієнти:

  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 3 моркви;
  • 4 стебла селери;
  • 2 томата;
  • 1 кабачок;
  • 1 зубчик часнику;
  • 2 лаврових листки;
  • 1 чашка петрушки (листя, стебла);
  • 1 гілочка розмарину;
  • 2 ст. л. крупної солі;
  • 1 ст. л. олії.

Приготування:

  1. Розрізати навпіл томати і порубати всі інші овочі. Покласти все у велику каструлю та гарненько перемішати.
  2. Готувати на слабкому вогні протягом 45 хвилин, накривши кришкою та залишивши невеликий отвір для виходу пари. Кожні 10-15 хвилин бажано помішувати суміш.
  3. Через 45 хвилин зняти кришку і готувати ще 2-3 хвилини. Суміш буде готова, коли на дні залишиться трохи рідини, але в цілому маса буде доволі густою.
  4. Дати охолонути і перекласти у блендер. Якщо ваш блендер високошвидкісний, то подрібнити протягом 30 секунд, перемішати і потім знову подрібнити протягом 30-60 секунд. Якщо ви використовуєте кухонний комбайн, видаліть лаврове листя та подрібніть до однорідної маси.
  5. Зберігати в холодильнику до 4 тижнів або приблизно 6 місяців у морозилці. При заморожуванні розподіліть масу по формі для льоду або по силіконовій формі для кексів, потім вийміть, коли маса замерзне, і зберігайте в контейнері.

Використання: 1 ст. л. концентрату на 1 чашку води (250мл), або 1/3 чашки концентрату на 1 літр води.

Гострий домашній кетчуп

Інгредієнти:

  • 1кг стиглих томатів;
  • 50 мл яблучного оцту;
  • 1 цибуля, порубана;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 80 г цукру;
  • 2 ч. л. паприки;
  • 0,5 ч. л. кориці;
  • 0,5 ч. л. мускатного горіха;
  • 1 ч. л. солі та перцю.

Приготування:

  1. Нарізати томати і додати в каструлю або глибоку пательню з олією та цибулею.
  2. Варити на слабкому вогні 40-50 хвилин, поки соус не почне густішати.
  3. Додати оцет, цукор і спеції. Варити на повільному вогні протягом півгодини, періодично помішуючи. Соус має вийти густим і текстурованим.
  4. Дати кетчупу трохи охолонути, перелити у пляшку та помістити в холодильник. Зберігати 3-5 тижнів.

Скандинавський сироп із кульбаб

Ідеально підійде до десертів і сніданків: до сиру, йогурту, млинців, оладків. Але також ви можете використовувати його при запіканні буряка, моркви, картоплі, інших овочів, м’яса, просто поливши сиропом страву та помістивши її назад у духівку. Смак буде неймовірним!

Інгредієнти:

  • близько 50 квіток кульбаби (лише жовті пелюстки, зелені частини зрізати ножицями);
  • 500 г зелених яблук, нарізаних;
  • необов’язково – 1 стебло ревеню, порубане;
  • 1 л води; близько 500 г цукру;
  • сік 1 лимона.

Приготування:

  1. Яблука необов’язково очищати від шкірки. Додати яблука, квітки, ревінь, сік лимона та воду в каструлю і варити, не доводячи до сильного кипіння, близько півгодини.
  2. Процідити масу через марлю. Зважити сік і перелити назад у каструлю. Додати однакову за обсягом соку кількість цукру.
  3. Довести до кипіння і варити, доки не загусне. Не варто варити занадто довго, інакше сироп зміниться в кольорі. Перелити його у пляшку чи банку та закупорити.

Tags :

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *