Тенденція: рис гречці не товариш

Українці почали віддавати перевагу китайському «хлібу». Обсяги виробництва рису стали більшими, ніж усіх круп разом. За даними Держстату, на рисову крупу припадає 52% від усього споживання круп на вітчизняному ринку. На другому місці – гречка, яка займає лише 21% від усього обсягу круп. На третьому — манка (7%) і вівсянка (6%).

Незважаючи на зростання популярності рису, його обсяги зменшуються. Торік виробництво рису склало 69,2 тис. т. Це на 1 тонну менше, ніж позаторік (у 2017-му році було вироблено 70,2 тис. т).

Скорочення виробництва викликала негативна динаміка валового збору, низька врожайність, а також незначна кількість полів, придатних для вирощування рису. В таких умовах спостерігається залежність від імпортного рису. Для розширення вітчизняного ринку необхідно будувати стратегію розвитку рисового виробництва.

Дмитро ПРУЖИНІН

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *