«Синенькі» – респект і уважуха!

Баклажани починають з’являтися на наших ринках, і гурмани поспішають зловити момент, поки овоч доступний у продажу за прийнятною ціною. Баклажани містять вітаміни С, В, В2, РР, каротин, а також калій, натрій, кальцій, магній, фосфор і залізо. Що потрібно знати про «синенькі», як їх часто називають у народі.

  • Баклажани входять до національних кухонь по всьому світу – від Китаю до Америки.
  • В деяких країнах баклажани їдять сирими, оскільки в сирому вигляді вони зберігають більше корисних речовин.
  • При приготуванні баклажани значно зменшуються в обсязі, втрачаючи рідину, тому слід обов’язково враховувати цей факт, якщо замислили страву з цих овочів.
  • Баклажани їдять як зі шкіркою, так і без неї. Вважається, що шкірка абсолютно не перетравлюється нашим організмом, тому краще прибрати зайве навантаження для шлунок. З іншого боку, у шкірці багатьох овочів і фруктів зосереджено максимальну кількість вітамінів і мінералів.
  • Дуже гармонійно баклажан виглядає в складі овочевих рагу та соте, адже він якнайкраще поєднується з сезонними овочами: томатами, болгарським перцем, кабачками. Баклажани – відмінний гарнір до риби та м’яса, а також терпить сусідство з кисломолочними продуктами: сиром, йогуртом, твердим сиром.
  • Видів баклажан чимало, але найкориснішими вважаються вузькі довгасті плоди з майже чорною шкіркою.
  • Перезрілі баклажани небажані для вживання, вони містять отруйну речовину соланін.
  • Баклажани відмінно поєднуються з такими спеціями, як базилік, часник, цибуля, чебрець, розмарин, кумін (зіра), коріандр, естрагон.
  • Вживаючи баклажани, можна знизити рівень холестерину в крові, поліпшити роботу серця, вирішити проблеми кишечника, печінки та нирок.
  • Баклажани знімають набряки й нормалізують водно-сольовий баланс в організмі, виводять солі.

Василь ГОЛУБЄВ

Tags :

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *