П’ятий елемент

Найпопулярніша нині харчова добавка – справа рук японця. Ще на початку минулого століття в 1907 році японський хімік Кікунае Ікеда звернув увагу, що страви з водоростями комбу мають свій особливий смак. Він відрізняється від традиційного для рослин солоного, солодкого, кислого та гіркого, а більше схожий на м’ясний.

Шляхом багатьох дослідів Ікеда визначив, що цей п’ятий «м’ясний» смак у водоростях комбу забезпечує глутамінова кислота.

В 1908 році йому вдалося виділити глутамат натрію з водоростей. А вже наступного року Кікунае Ікеда отримав патент на виробництво глутамату натрію. Його стали випускати під назвою «адзі-но-мото». У перекладі це означає «корінь смаку». Зараз глутамат натрію – одна з найпоширеніших харчових добавок у світі, яка широко використовується при виготовленні ковбас, концентратів супів і багатьох інших продуктів. Але, на жаль, ця найпоширеніша добавка несе загрозу людському здоров’ю. Детально про це ми писали в минулих випусках «ТРК».

Ганна ЛИСЕНКО

Tags :

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *