• мифология

Кухонна міфологія

Пропонуємо вашій увазі кілька найпоширеніших помилок про харчування. Розвіємо міфи.

Міф 1. Багато хто думає, що при використанні дерев’яної обробної дошки ніж створює подряпини, в які проникають і живуть бактерії. Тому альтернативний варіант – пластикова дошка. Американські вчені провели експеримент, у результаті якого з’ясували, що шкідливих мікроорганізмів якраз більше саме в подряпинах пластикових дощок, оскільки природні властивості дерева не дають бактеріям розмножуватися. А за дошкою потрібно просто ретельно доглядати. Незалежно від її матеріалу.

Міф 2. Якщо у воду додати сіль, то вона закипить швидше. Дійсно, з точки зору хімії, сіль може вплинути на точку кипіння рідини, але ті обсяги продукту, які необхідні для приготування їжі, зовсім не вплинуть на процес кипіння. Щоб отримати ефект, доведеться додати у воду багато солі. А пересіл, самі знаєте, – під стіл.

Міф 3. Знежирені продукти корисніші. Абсолютна неправда. Справа в тому, що без жирів організм втратить здатність вбирати значну частину необхідних йому речовин. Внаслідок чого в людини можуть розвинутися перебої в активності нервової системи.

Міф 4. В молочних продуктах більше кальцію, тому вони найбільш корисні для зміцнення кісток. Вчені зазначають, що для міцності кісток не потрібно обмежувати себе вітаміном D та кальцієм. А ще запасатися вітаміном K та магнієм. Знайти їх можна в листовій зелені, картоплі, вівсянці та горіхах.

Міф 5. Треба випивати 8 склянок води на день.

Такі обсяги випитої води не позбавлять людини проблем зі здоров’ям. Так вважають медики. Тим більше, що універсальної кількості води для всіх не існує. А організм отримує рідину навіть із фруктів та овочів. Свідченням достатнього водного балансу в організмі є світлий колір сечі.

Міф 6. І нарешті, гарна новина для тих, хто відмовляє собі в їжі після 18:00. Вважається, що з’їдена ввечері їжа насамкінець трансформується в жирові відкладення через занадто повільний обмінний процес. Твердження вірне, але тільки частково. В період сну метаболізм лише сповільнюється, і їжа вночі все одно перетравлюватиметься. Якщо не їсти після 18:00, людина просто пропускає прийом їжі та скорочує отримані калорії. Більш того, такий «режим голодування» дуже небезпечний для людей із надмірною вагою. Оскільки при подальшій трапезі організм зробить вкидання гормонів, які змусять людину з’їсти більше та повернути втрачені калорії.

Даша ДАЧНИЦЯ

Tags :

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *