• смачні рецепти до свят

Зимова добірка кулінарних ідей

Різдвяний кекс без масла та цукру

Інгредієнти:

  • Борошно – 8 ст. л.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Підсолене насіння – 4 ст. л.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Прянична суміш (кориця, апельсинова цедра, коріандр, цедра лимона, аніс, подрібнений і мелений мускатний горіх, гвоздика, кардамон) – ½ ч. л.
  • Ізюм, курага, чорнослив – по великій жмені
  • Можна додати ром – за смаком

Приготування:

  1. Сухофрукти можна нарізати заздалегідь, або замочити в ромі цілком. Ром наливайте так, щоб покривав сухофрукти. Тримати три доби, періодично перемішуючи. Можна не використовувати алкоголь, а замочити їх в ароматному чаї або в апельсиновому соку.
  2. Подрібнити м’якоть апельсина, або ж можна взяти тільки сік і цедру. М’якоть дає легку гірчинку, але цього не буде, якщо її ретельно вирізати, щоб не залишалося білого шару.
  3. Змішати всі інгредієнти й випікати при 190°C протягом 45 хвилин. Час випічки може змінюватися, перевіряйте зубочисткою, вона повинна виходити сухою.
  4. Зберігайте кекс у холодильнику, щільно загорнувши у фольгу або харчову плівку, щоб не висох. Або краще, смакуйте одразу!

Картопляний пиріг із грибною начинкою

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг
  • 1 кг. Печериці – 1 кг
  • Середня морква – 1 шт.
  • Червоний солодкий перець – 1 шт.
  • Пучок кропу, дрібно порізаний
  • Пучок петрушки, дрібно порізаний
  • Сіль за смаком
  • Мелений чорний перець – ½ ч. л.
  • Сухий чебрець – 1 ст. л.
  • Олія нерафінована – 2 ст. л.

Приготування:

  1. Картоплю почистити й відварити в підсоленій воді. Злийте воду, картоплю треба пом’яти до стану пюре та дати охолонути.
  2. Наріжте гриби, моркву, зелень та червоний перець. Змішайте в кухонному комбайні або блендері, додайте спеції.
  3. У великій пательні нагрійте 2 ст.л. олії, обсмажте в ній овочеву суміш. Обсмажуйте близько 10 хвилин.
  4. Покладіть на лист для випічки пергаментний папір. Розділіть картопляне пюре на дві частини. Викладіть перший шар на лист, гарненько розрівняйте його за допомогою лопатки або ложки. Покладіть зверху начинку. Поверх начинки покладіть другу половину картопляного пюре.
  5. Випікати протягом 40 хвилин у духівці при 200 градусах.

Не треба подавати пиріг одразу, дайте йому охолонути протягом півгодини.

Льодяники від кашлю дітям – робимо самі!

льодяники від кашлю своїми руками

Інгредієнти:

  • Мед – 250-300 г
  • Мелений імбир – 1 ч. л.
  • Можна додати в масу 1/2 ч. л. лимонного соку або відвар із кореня солодки

Приготування:

  1. Змішуємо мед і імбир, ставимо на дуже маленький вогонь і варимо 1,5-2 години. Щоб мед не «втік», постійно його помішуйте. Варити доти, поки крапля, що впала на поверхню столу, не стане застигати.
  2. Масу остудити, виливши на рівну поверхню, а потім наколоти на шматочки, або відразу розлити по силіконовим формочкам для цукерок або льоду. Щоб цукерки легко діставалися, змастіть форми олією.
  3. Можете зробити льодяники на паличці. 3-4 льодянника на день – і результат не змусить довго чекати. Тим більше, що зроблено все своїми руками та не містить консервантів і барвників!

 

Tags :

Немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *